Simetrična šara

Simetrična šara je ista duž cele površine gazećeg sloja, obe polovine šare su iste. Gume sa simetričnom šarom su obično vrlo prijatne za vožnju i emituju najmanju količinu zvuka u poređenju sa gumama sa asimetričnom i usmerenom šarom, ali nemaju tako izražene peroformanse kao druge dve vrste šara.

Gume sa simetričnom šarom mogu da se rotiraju, i pri tome ne mora se voditi računa na koju stranu vozila se montiraju. Zahvaljujući tome imaju duži životni vek, ravnomernije se habaju i tokom vožnje duže zadržavaju efekte balansiranja, upravljivosti i komfora.

 

Asimetrična šara

Gume čije su naspramne strane gazeće površine različite imaju asimetričnu šaru.

Asimetrične gume konstruisane su tako da ispune suprotstavljene zahteve za dobro prijanjanje i odvođenje vode i na mokrom i na suvom putu. Spoljna strana obično ima jača ramena i krupnije blokove što obezbeđuju stabilniju vožnju u krivinama dok je unutrašnji deo zadužen za bolje odvođenje vode.

Asimetrične gume mogu da se montiraju na bilo koju pozicju na vozilu. Veoma je važno da prilikom montaže strana sa oznakom "outside" bude sa spoljne strane i da se vidi na sve četiri gume. Pogrešna montaža ozbiljno umanjuje njene performanse.

 

Usmerena šara

Gume sa usmerenom šarom konstruisane su tako da se okreću samo u jednom pravcu koji je označen strelicom na bočnom zidu gume i oznakom "direction" ili "rotation".

Gume sa usmerenom šarom imaju odlične performanse na mokrom putu jer su nastale od trkačkih guma koje imaju sposobnost da dobro odvode vodu. Ako nepravilno montirate gumu sa usmerenom šarom, ona će se okretati u pogrešnom pravcu – voda će ići pod gumu umesto van. Prednost ovih guma je što imaju dobru otpornost na akvaplaning, ali zbog relativno grubog dizajna gazećeg sloja smatra se da su bučnije od drugih guma.

Pretraga guma
Širina:
Visina:
Profil:
Proizvođač:
Vrsta:
Sezona:
 
Aktuelne vesti